Op bezoek bij Coderdojo Enschede

Omdat we nog niet echt een goed idee hadden van wat coderdojo nou in de praktijk betekent (zo’n item op Bright TV geeft natuurlijk wel een beetje een vertekend beeld) hadden we een afspraak gemaakt voor een bezoekje aan de Coderdojo Enschede. Zij zijn inmiddels ruim een half jaar bezig en konden dus een aardig beeld geven van wat het nou precies inhoud.
Afgelopen zaterdag 2 April was het dan zover. Omdat Romano verhinderd was aan mij de taak om eens wat indrukken op te doen. Op naar de openbare bibliotheek in Enschede.
Ik was ruim voor het begin aanwezig maar de eerste kinderen zaten er al samen met wat ouders en waren al druk bezig (aan enthousiasme/animo dus geen gebrek).
Nadat de rest van de kinderen kwam binnendruppelen werd duidelijk dat ongeveer de helft nieuwkomers waren.

coderdojo Enschede 3 april 2016 openingswoord

Na het openingswoordje met daarin voor IT’ers de welbekende opmerking: “Jullie weten het misschien nog niet, maar computers zijn eigenlijk heel erg dom…” kon iedereen beginnen. De nieuwe kinderen werden even op weg geholpen met bijvoorbeeld blockly puzzels (zie de Start programmeren pagina) maar waren al snel zelfstandig bezig.

coderdojo Enschede 3 april 2016 arduino programmeren

Een tweetal groepjes van kinderen was bezig met Arduino computertjes met LED’s die via een webinterface konden worden geprogrammeerd.
Opvallend voor mij was het niveau van samenwerking tussen deze kinderen. Het enthousiasme van de kinderen werkt ook aanstekelijk op de ouders, enkelen van hen waren zelf ook wat aan het uitproberen / programmeren.
Het werd voor mij ook duidelijk dat het begeleiden bij een coderdojo zeker geen lesgeven inhoudt maar meer het geven van net dat ene zetje zodat de oplossing in zicht komt…

coderdojo Enschede 3 april 2016 overzichtsfoto

We zullen het er maar niet over hebben dat de kinderen de codeeropdrachten soms sneller oplosten dan de doorgewinterde IT’ers…
Al met al was het voor mij een informatieve en verhelderende middag in Enschede.
Oh ja, mocht je nu denken door de fotos dat coderdojo niets voor meisjes is, dan heb je het fout. Ze waren er wel (welliswaar in de minderheid) maar staan helaas net buiten de fotos.
Aan de vrijwilligers van Coderdojo Enschede: hartstikke bedankt dat ik een middagje mocht komen kijken.

Posted on by Servaas in Nieuws

Comments are closed.