De Rekenmachine

Op zaterdag 8 oktober was alweer de derde CoderDojo van 2016 in Groenlo. Er hadden zich maar liefst 12 kinderen aangemeld, een zeer goede opkomst. Ook kregen we deze keer hulp van Margot Jansen uit Neede, ze had onze oproep voor vrijwilligers gelezen en was erg enthousiast om deel te nemen.

Deze keer hadden we een opdracht met behulp van Visual Studio voorbereid. Het bleek dat niet iedereen de voorbereidingsinstructies via de mail ontvangen had. Ook was bij sommigen de installatie niet kompleet afgerond. Belangrijk is dus om naast je Inbox, ook je Spam / Ongewenste mail in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat mails die vanaf @coderdojo-groenlo.nl verstuurd worden niet als ongewenst bestempeld worden door je mail programma.

De opdracht vandaag was om via Visual Basic een rekenmachine te programmeren. Hiervoor hadden we in een kompleet uitgewerkte handleiding beschreven hoe stap voor stap deze applicatie gebouwd kon worden. Het werd al snel duidelijk dat goed lezen erg belangrijk is, sommigen begonnen het project als Visual C# project en helaas was de handleiding daar niet op voorbereid.

Door goed te lezen en af en toe een vraag aan ons te stellen, wisten de meesten stap voor stap steeds iets verder te komen. In het begin van de opdracht lag de focus vooral op het ontwerp van het scherm, de bedoeling was om het er ongeveer als volgt uit te laten zien:

rekenmachine_layout

 

Tussendoor werd de onderliggende code alsmaar uitgebreid om tot een werkende applicatie te komen, de code voor het klikken van de ± knop zag er bijvoorbeeld als volgt uit:

vb_code_20161008

Tussen 14:00 en 14:30 hadden we even een korte pauze om de hersenen wat rust te geven. Later op de middag kregen we ook nog bezoek van Christian Vermeulen en Tiemen Waterreus van CoderDojo Nederland, de overkoepelende stichting in Nederland die weer onderdeel is van de wereldwijde CoderDojo organisatie.

Al met al werd er de rest van de middag keihard gewerkt om zo ver mogelijk te komen met de rekenmachine, helaas bleek het iets te veel werk om het helemaal af te krijgen. Gelukkig kon elke deelnemer de handleiding mee naar huis nemen zodat daar lekker verder geprogrammeerd kan worden.

Onderstaand nog een kleine sfeerimpressie van deze dag. Graag zien we iedereen op 5 november 2016 weer terug, vergeet je niet aan te melden!

Posted on by Romano in Nieuws

Comments are closed.