Dorstmelder

Posted on by Romano in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Dorstmelder

Aanstaande zaterdag gaan we je wederom een aantal basis stappen leren in de wereld van de software-ontwikkeling. Ons doel: een dorstmelder voor planten. Een klein apparaatje dat je kan vertellen wanneer het tijd is om de plant water te geven.

Als je mee wilt doen met deze coderdojo moet je zelf een laptop (of desktop computer) meenemen. Daarnaast is het ook verstandig eten / drinken mee te nemen en eventueel wat geld om bij de Mattelier iets te kunnen kopen.


[Plaatje door Rafael Magre]

Tappy Plane (Deelname is GRATIS)

Posted on by Romano in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Tappy Plane (Deelname is GRATIS)

Tijdens de coderdojo van 16 december gaan we met Unity weer een minigame maken. Dit keer is het thema “Tappy Plane”! Unity is een programma dat veel wordt gebruikt om games te maken, bijvoorbeeld voor apps. Onder andere Crossy Road en Angry Birds zijn met Unity gemaakt.

Als je mee wilt doen met deze coderdojo moet je zelf een laptop (of desktop computer) meenemen. We hebben eventueel een aantal leen laptops, indien je zelf geen computer mee kunt nemen laat het ons dan van tevoren even weten. Daarnaast is het ook verstandig eten / drinken mee te nemen en eventueel wat geld om bij de Mattelier iets te kunnen kopen.

Naast de eigen laptop / desktop is het ook nodig om Unity te installeren. Download en installeer thuis alvast Unity via https://store.unity.com/download?ref=personal

Zorg dat je de bovenste twee components tijdens de installatie aanvinkt (Unity 2017… en Mono Develop):

Snoepverzameling

Posted on by Romano in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Snoepverzameling

Tijdens de coderdojo van 11 november gaan we met Unity een of twee minigames maken. Omdat het op 11 november Sint-Maarten is hebben deze natuurlijk het thema snoep! Aanmelden moet via https://coderdojo-groenlo-11-11-2017.eventbrite.nl

Unity is een programma dat veel wordt gebruikt om games te maken, bijvoorbeeld voor apps. Onder andere Crossy Road en Angry Birds zijn met Unity gemaakt.

Als je mee wilt doen met deze coderdojo is het daarom nodig om Unity te installeren. Download en installeer thuis alvast Unity via https://store.unity.com/download?ref=personal

Zorg dat je de bovenste twee components tijdens de installatie aanvinkt. Als je een androidtelefoon hebt en je de app zelf wilt kunnen spelen is het ook nodig dat je Android Build Support aanvinkt:

 

We beginnen in Oktober

Posted on by Servaas in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor We beginnen in Oktober

Doordat onze eigen agendas een beetje botsen met de planning die we voor ogen hadden voor de Coderdojo hebben we besloten om de eerste Coderdojo van het seizoen in Oktober te houden.

Laatste CoderDojo Groenlo van het seizoen voorbij

Posted on by Servaas in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Laatste CoderDojo Groenlo van het seizoen voorbij

Afgelopen zaterdag was de laatste CoderDojo van dit seizoen. In verband met de zomervakantie en onze eigen planning hebben we besloten de CoderDojos van Juli en Augustus te cancellen zodat we ons zelf beter kunnen voorbereiden en in september met frisse moed en ideeën weer aan de slag kunnen gaan.

De eerstvolgende CoderDojo Groenlo van het seizoen 2017-2018 zal zijn op 9 september. De volgende daarna op 7 oktober. Gezien het Cultureel Centrum in Groenlo rond die tijd ook gaat verhuizen kan het zijn dat we de datum toch nog moeten aanpassen, maar  hiervoor zul je de website in de gaten moeten houden.

Iedereen alvast een fijne vakantie toegewenst.

We gaan weer verder

Posted on by Servaas in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor We gaan weer verder

Het heeft even geduurd door allerlei oorzaken en verschillende mensen hebben er ook al naar gevraagd, maar we gaan weer verder.
De eerstvolgende coderdojo is op 8 April 2017.

De rest van de data zijn:
13 mei
10 juni
1 juli (onder voorbehoud i.v.m de zomervakantie)
26 augustus (onder voorbehoud i.v.m. de zomervakantie)
9 september
7 oktober
4 november
2 december

CoderDojo Care Package

Posted on by Romano in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor CoderDojo Care Package

Wow! Vandaag kwam er met de post een leuk pakket binnen, het CoderDojo Care Package verstuurd door Ziggo, de ambassadeur van CoderDojo.

CoderDojo Care Package

Het pakket bevatte vijf CoderDojo Nano boeken, een MakeyMakey en vijf magazines waar ook CoderDojo Groenlo vermeld stond:

CoderDojo Groenlo

We gaan vast veel plezier beleven met de boeken en de MakeyMakey. Natuurlijk konden we niet wachten en hebben alvast de MakeyMakey geprobeerd:

De Rekenmachine

Posted on by Romano in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor De Rekenmachine

Op zaterdag 8 oktober was alweer de derde CoderDojo van 2016 in Groenlo. Er hadden zich maar liefst 12 kinderen aangemeld, een zeer goede opkomst. Ook kregen we deze keer hulp van Margot Jansen uit Neede, ze had onze oproep voor vrijwilligers gelezen en was erg enthousiast om deel te nemen.

Deze keer hadden we een opdracht met behulp van Visual Studio voorbereid. Het bleek dat niet iedereen de voorbereidingsinstructies via de mail ontvangen had. Ook was bij sommigen de installatie niet kompleet afgerond. Belangrijk is dus om naast je Inbox, ook je Spam / Ongewenste mail in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat mails die vanaf @coderdojo-groenlo.nl verstuurd worden niet als ongewenst bestempeld worden door je mail programma.

De opdracht vandaag was om via Visual Basic een rekenmachine te programmeren. Hiervoor hadden we in een kompleet uitgewerkte handleiding beschreven hoe stap voor stap deze applicatie gebouwd kon worden. Het werd al snel duidelijk dat goed lezen erg belangrijk is, sommigen begonnen het project als Visual C# project en helaas was de handleiding daar niet op voorbereid.

Door goed te lezen en af en toe een vraag aan ons te stellen, wisten de meesten stap voor stap steeds iets verder te komen. In het begin van de opdracht lag de focus vooral op het ontwerp van het scherm, de bedoeling was om het er ongeveer als volgt uit te laten zien:

rekenmachine_layout

 

Tussendoor werd de onderliggende code alsmaar uitgebreid om tot een werkende applicatie te komen, de code voor het klikken van de ± knop zag er bijvoorbeeld als volgt uit:

vb_code_20161008

Tussen 14:00 en 14:30 hadden we even een korte pauze om de hersenen wat rust te geven. Later op de middag kregen we ook nog bezoek van Christian Vermeulen en Tiemen Waterreus van CoderDojo Nederland, de overkoepelende stichting in Nederland die weer onderdeel is van de wereldwijde CoderDojo organisatie.

Al met al werd er de rest van de middag keihard gewerkt om zo ver mogelijk te komen met de rekenmachine, helaas bleek het iets te veel werk om het helemaal af te krijgen. Gelukkig kon elke deelnemer de handleiding mee naar huis nemen zodat daar lekker verder geprogrammeerd kan worden.

Onderstaand nog een kleine sfeerimpressie van deze dag. Graag zien we iedereen op 5 november 2016 weer terug, vergeet je niet aan te melden!

CoderDojo Groenlo in De Gelderlander

Posted on by Romano in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor CoderDojo Groenlo in De Gelderlander

Deze week stond er een mooi artikel in De Gelderlander m.b.t. de CoderDojo in Groenlo. Zaterdag 8 oktober aanstaande is de eerste CoderDojo na de zomervakantie. Inmiddels is de helft van de beschikbare plekken gevuld, dus wees er snel bij want vol = vol. Reserveren is verplicht en kan via EventBrite.
gelderlander_20160928

Vakantie

Posted on by Servaas in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Vakantie

In verband met de zomervakantie hebben we besloten om de coderdojo van 16 juli niet door te laten gaan.
We gaan vanaf september weer maandelijks verder en dan willen we ook meer gaan aanbieden voor de wat verder gevorderden…
Welke zaterdagen dat gaan worden is nog niet helemaal zeker, we moeten nog even onze agenda’s naast elkaar leggen.

Voor nu: prettige vakantie allemaal.